Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ 5o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΕΡΑΚΑ



Η φιλοσοφία του Επίκουρου οδηγός στην ελεύθερη σκέψη & στην ευτυχία μας”

Μια πανανθρώπινη γέφυρα φιλίας έγινε το 5ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας, που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα του Δήμου Παλλήνης, σε ένα ιδιαίτερα φιλικό κλίμα και με μεγαλύτερη συμμετοχή συνέδρων από κάθε άλλη φορά το Σαββατοκύριακο 7-8 Φεβρουαρίου.
Σκεπτόμενοι πολίτες που υποστηρίζουν ότι η σημερινή κρίση αξιών μπορεί να αντιμετωπιστεί από τον καθένα χωριστά αλλά και συλλογικά με υγιή φιλοσοφική σκέψη, που δημιουργεί ελεύθερους και ευτυχισμένους ανθρώπους, διοργάνωσαν για πέμπτη συνεχή χρονιά το Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας, το μοναδικό φιλοσοφικό συνέδριο στην Ελλάδα που έχει καθιερωθεί ως ετήσιος θεσμός από τον κόσμο και όχι από την κορυφή.



Η εναρκτήρια ομιλία του Δημάρχου Παλλήνης κ. Αθανάσιου Ζούτσου ικανοποίησε τους συνέδρους. Ο Δήμαρχος καταχειροκροτήθηκε όταν δήλωσε ότι εκπλήρωσε την παλαιότερη υπόσχεσή του για έναν νέο χώρο αναψυχής που ονομάζεται «Κήπος του Επίκουρου» στην περιοχή του Γαργηττού, τον τόπο καταγωγής του φιλοσόφου και κάλεσε όλους να επισκεφτούν τον χώρο στην έναρξη της 2ης ημέρας του Συμποσίου, όπως και έγινε.
Επιπλέον, οι σύνεδροι άκουσαν με ενθουσιασμό την έναρξη της εκστρατείας συλλογής υπογραφών για την κατοχύρωση του Δικαιώματος της Ευτυχίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μια κίνηση που κατοχυρώθηκε φιλοσοφικά και προτάθηκε στο προηγούμενο 4ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας.
Εκατοντάδες φίλων της Επικούρειας φιλοσοφίας άκουσαν τον συγκινητικό χαιρετισμό του Προξένου της Ουρουγουάης Σιένρα εκ μέρους του Προέδρου Μουχίκα, αλλά και την βιντεοσκοπημένη ομιλία του στην Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για την Βιώσιμη Ανάπτυξη, όπου ο Πρόεδρος Μουχίκα δήλωσε:

"Ήρθαμε στη ζωή για να κατακτήσουμε την ευτυχία. Όμως η ζωή είναι σύντομη και μας ξεγλιστρά. Καμιά απόκτηση αγαθού δεν αξίζει όσο η ζωή μας. Είναι θεμελιώδες και στοιχειώδες αυτό… Όπως είπε ο Επίκουρος, φτωχός δεν είναι αυτός που έχει λίγα, αλλά αυτός που αποζητά όλο και περισσότερα, που επιθυμεί κι άλλα κι άλλα, χωρίς τέλος". 

(Σημείωση: Οι δύο επόμενες φωτογραφίες, είναι από την επίσκεψη των φίλων της Επικούρειας φιλοσοφίας με τον Δήμαρχο κ. Ζούτσο, στο πάρκο που πρόκειται να λάβει το όνομα του μεγάλου αρχαίου φιλοσόφου.  Στη δεύτερη φωτογραφία καθιστός ο σκηνοθέτης του "μάθε παιδί μου γράμματα" κ. Θεόδωρος Μαραγκός). 

Στο φετινό Συμπόσιο αναδείχθηκε η ευδαιμονική βιωματική προσέγγιση της Επικούρειας φιλοσοφίας, που συντελείται με ελεύθερη σκέψη, φρόνηση, αρετή και φιλία.
Στο Συμπόσιο παρουσιάστηκαν εξαιρετικές ομιλίες και επιτοίχιες ανακοινώσεις φιλοσοφίας, ενώ το καλλιτεχνικό πρόγραμμα που συγκίνησε το κοινό περιελάμβανε αποσπάσματα από την νέα κοινωνική ταινία του σκηνοθέτη Θεόδωρου Μαραγκού, μέρος της επιστολής του Επίκουρου στον Μενοικέα που διάβασε με μοναδικό τρόπο ο ηθοποιός Γεράσιμος Γεννατάς, ένα ποίημα προς τιμήν του Επίκουρου που απήγγειλε ο Γιώργος Κλώνης, και στιγμές μουσικής απόλαυσης που πρόσφερε η Λίτσα Πιτσικάλη παίζοντας πιάνο.
Οι διοργανωτές του Συμποσίου Δήμος Παλλήνης, Φίλοι της Επικούρειας Φιλοσοφίας “Κήπος Αθηνών” και “Κήπος Θεσσαλονίκης” ανέδειξαν για άλλη μια χρονιά το ανθρωπιστικό και ψυχοθεραπευτικό μήνυμα του Επίκουρου, που εκφράζει με τον απλούστερο αλλά και αρτιότερο τρόπο τη διαχρονική θεωρητική και πρακτική μέθοδο προσέγγισης μιας ευτυχισμένης ζωής, ακόμη και σε δύσκολους καιρούς.

Πληροφορίες: www.epicuros.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.