Τρίτη, 17 Φεβρουαρίου 2015

Παρουσίαση του Στρατηγικού Σχεδίου Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων Δήμου Παλλήνης από το Δήμαρχο Παλλήνης

Με ιδιαίτερο ενθουσιασμό και θέρμη αντιμετωπίσθηκε το Στρατηγικό Σχέδιο Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων Δήμου Παλλήνης, την παρουσίαση του οποίου έκανε ο Δήμαρχος Παλλήνης, κ.Αθανάσιος Ζούτσος,

στο τριήμερο Διεθνές Συνέδριο για την «Βιώσιμη, Οικολογική, Οικονομική Διαχείριση των Απορριμμάτων στην Αττική» που συνδιοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής με την ΕΔΣΝΑ.

Ο Δήμαρχος Παλλήνης κ. Αθανάσιος Ζούτσος,  παρουσίασε το Πρότυπο τοπικό σχέδιο διαχείρισης ΑΣΑ του δήμου Παλλήνης. Το πενταετούς ορίζοντα πρόγραμμα που ήδη εφαρμόζεται, έχει οδηγήσει στο να «συλλέγονται 200 τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών μηνιαίως εκ των οποίων το 40% πρόκειται για υπόλλειμμα, ενώ κατά τον πρώτο μήνα λειτουργίας του προγράμματος ανακύκλωσης γυαλιού περισυλλέχθηκαν 1,8 τόνοι υλικού». Επιπλέον, στο Δήμο έχουν διατεθεί δωρεάν 1.500 κάδοι κομποστοποίησης σε δημότες, ενώ το πρόγραμμα συνεχίζεται.

Στόχοι του προγράμματος  είναι:
  • η βελτίωση του τρόπου διαχείρισης των αποβλήτων μέσα από τη μετατόπιση της ιεράρχησης της διαχείρισης των αποβλήτων, με την αύξηση της πρόληψης και της ανακύκλωσης και μείωσης της τελικής διάθεσης,
  • η μείωση της ποσότητας των αποβλήτων που παράγονται και η αύξηση της ποσότητας που επαναχρησιμοποιείται με την εφαρμογή και την ανάπτυξη των συστημάτων και των διαδικασιών για το σκοπό αυτό,
  • η αύξηση της ποσότητας των αποβλήτων που ανακυκλώνονται ή κομποστοποιούνται χωρίς να αυξάνεται το ρεύμα των αποβλήτων, διασφαλίζοντας προσβάσιμες και βιώσιμες υπηρεσίες και ότι οι εγκαταστάσεις είναι διαθέσιμες για τους κατοίκους και εφαρμόζοντας τη συλλογή δύο ρευμάτων ανακυκλώσιμων υλικών σε όλα τα νοικοκυριά, εφόσον τούτο είναι εφικτό, από το 2015,
  • Η διαχείριση των υπόλοιπων απορριμμάτων με τον κατάλληλο τρόπο, με σκοπό τη μείωση των ποσοτήτων που οδηγούνται στην υγειονομική ταφή,
  • Η εξασφάλιση ότι η στρατηγική έχει διαδοθεί αποτελεσματικά μέσω της διατήρησης ενός διαλόγου με όλους τους συμμετόχους, ακούγοντας τα σχόλια και τις απόψεις τους.
Τέλος, ο Δήμαρχος Παλλήνης αναφέρθηκε στον προσδιορισμό μέτρων ανά στόχο και προτεραιότητα:

Πρώτον: εξορθολογισμός της χρέωσης και σύνδεσή της με τον όγκο των παραγόμενων αποβλήτων προκειμένου να υπάρξει κίνητρο για τη σταδιακή μείωση της παραγωγής των αποβλήτων.
Δεύτερον: υιοθέτηση συστημάτων διαλογής στην πηγή, η οποία θα οδηγήσει σε καθαρά υλικά που θα μπορούν εύκολα να αξιοποιηθούν.
Τρίτον: σχεδιασμός και εφαρμογή προγραμμάτων ευαισθητοποίησης για την πρόληψη, μείωση, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση των αποβλήτων.
Τέταρτον: διαρκής και μόνιμη καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης και σταδιακή μετάβαση από τη συλλογική ευθύνη και την ατομική ευθύνη.
Πέμπτον: θέσπιση μέτρων και όρων για τη δημιουργία οικονομικών κινήτρων που θα οδηγήσουν στην αλλαγή των καταναλωτικών προτύπων.
Τέλος, ζήτησε τη συνδρομή των αρμόδιων φορέων για την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης ΣΜΑ και πρότεινε την υιοθέτηση των πράσινων σημείων και των έξυπνων κάδων.

Ακολουθεί συννημένη, ολόκληρη η παρουσίαση του Δημάρχου Παλλήνης κ.Αθανάσιου Ζούτσου, στο Συνέδριο για την «Βιώσιμη, Οικολογική, Οικονομική Διαχείριση των Απορριμμάτων στην Αττική».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.