Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

«Τα αρχαία θέατρα αντηχούν μες στη σιωπή τους»... Το 1ο Γυμνάσιο Γέρακα αναζητεί την αθάνατη ηχώ από τη δόξα των αρχαίων θεάτρων

Η Πολιτιστική Ομάδα του 1ου Γυμνασίου Γέρακα, η πολυπληθέστερη ομάδα εκπαιδευτικού προγράμματος του σχολείου μας, υλοποιεί φέτος το πρόγραμμα με τίτλο «Τα αρχαία θέατρα αντηχούν μες στη σιωπή τους». Πρόκειται για ένα ταξίδι στα αρχαία θέατρα, αυτού του κορυφαίου επιτεύγματος της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής, εκεί ακριβώς όπου συντελέσθηκε η έκρηξη των δημοκρατικών θεσμών και άνθισε η η πολιτιστική και πνευματική δημιουργία. 
Είναι εκεί που παίχτηκαν τα μεγαλύτερα αρχαία δραματικά έργα της τραγικής και σατυρικής ποίησης από αρχαίους αλλά και σύγχρονους ηθοποιούς δημιουργώντας έτσι πολλαπλές κοιτίδες πολιτισμού.

Στις συναντήσεις μας με τους μαθητές προσπαθήσαμε να δώσουμε την έννοια του θεάτρου, της γέννησής του στην Αρχαιότητα καθώς και της αρχιτεκτονικής του. 
Αναφερθήκαμε επίσης στις μάσκες και στις ενδυμασίες των ηθοποιών καθώς και στους χορηγούς των αρχαίων δραματικών έργων. Σταθήκαμε με λεπτομέρεια στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού καθώς και στο θέατρο του Διονύσου, το σημαντικότερο γνωστό υπαίθριο θέατρο στην αρχαία Αθήνα, καθώς και στο θέατρο του Θορικού στο Λαύριο, το αρχαιότερο θέατρο που διασώζεται μέχρι σήμερα.
Τα παραπάνω θέατρα τα επισκεφτήκαμε και είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε από κοντά την αρχιτεκτονική τους. Το Δεκέμβριο επίσης ετοιμάσαμε ένα Bazaar Αρχαίων Γεύσεων  αφού πραγματοποιήσαμε μια έρευνα σχετικά με τις τροφές, τον τρόπο παρασκευής αλλά και κατανάλωσή τους στην αρχαιότητα. Οι μαθητές μας, με μεγάλη προθυμία, ετοίμασαν συνταγές εμπνευσμένες από τα γεύματα των Αρχαίων .Τα έσοδα από το Bazaar καθώς και η λαχειοφόρος αγορά που διενεργείται τώρα θα διατεθούν για τις δράσεις της Πολιτιστικής Ομάδας. 
Στις προθέσεις μας είναι να διαθέσουμε ένα ποσό για να «υιοθετήσουμε» ένα Αρχαίο Θέατρο, μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει το Σωματείο «Διάζωμα» για την ανάδειξη και προστασία των Αρχαίων Θεάτρων καθώς και μια εκδήλωση στο τέλος της σχολικής χρονιάς.
Αυτή την περίοδο, ξεκινάμε ένα εργαστήρι κατασκευής μασκών αρχαίου θεάτρου με πολύτιμο συνεργάτη τον εικαστικό Τάκη Λουκάτο. 
Ταυτόχρονα προετοιμάζουμε την εκπαιδευτική πολιτιστική μας εκδρομή μας στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου όπως το Θέατρο της Νικόπολης, της Κασσώπης, της Αμβρακίας, Δωδώνης και των Γιτάνων για τον προσεχή Απρίλιο. 
Θα είμαστε το πρώτο σχολείο που θα πραγματοποιήσει αυτή την πολιτιστική διαδρομή στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου που είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα που έχει επινοήσει και υλοποιήσει το «Διάζωμα»
Έχουμε ταυτόχρονα εξασφαλίσει τη στήριξη και τη συνεργασία του Σωματείου «Διάζωμα» καθώς και του προέδρου της κ. Σταύρου Μπένου - ενός ανθρώπου με όραμα και τρία πνευματικά παιδιά: την Καλαμάτα, τα ΚΕΠ και τώρα το «Διάζωμα».
Όλες οι παραπάνω δράσεις βρίσκονται στον παρακάτω σύνδεσμο της ιστοσελίδας του 1ου Γυμνασίου Γέρακα:

http://www.protogymnasiogeraka.gr/index.php/ekpaideftika-programmata/politistika/203-2014-2015-ta-arxaia-theatra-antichoun-mes-sth-siopi-tous.html
Οι υπεύθυνες καθηγήτριες:

Περτσινίδου Κορίννα
Λυμπεροπούλου Σοφία
Τσιακούλια Κατερίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.