Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

Περιφέρεια Αν. Αττικής: Συναυλία της Καμεράτα στο Αρχαίο Θέατρο Θορικού την Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη 2016


Το Αρχαίο Θέατρο Θορικού
Το θέατρο του Θορικού θεωρείται το αρχαιότερο στον ελλαδικό χώρο και μοναδικό για το ιδιόμορφο ελλειψοειδές σχήμα του. Κατασκευάστηκε στη φυσική αμφιθεατρική πλαγιά στη νότια πλευρά του λόφου Βελατούρι στα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ. Στα μέσα του 5ου αιώνα π.Χ. η ορχήστρα επεκτάθηκε και στα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ. κατασκευάστηκε το άνω διάζωμα με ένα μνημειώδη αναλημματικό τοίχο.
Έχει 21 σειρές με καθίσματα και η χωρητικότητά του φτάνει περίπου τα 4.000 άτομα.

Κλίμακες (σκάλες) χωρίζουν την κατασκευή σε δύο κερκίδες άνισου μεγέθους. Είχε ξύλινη σκηνή, η οποία δεν αντικαταστάθηκε ποτέ από λίθινη, όπως στα υπόλοιπα θέατρα.
Δίπλα στη δυτική πάροδο ιδρύθηκε ο μικρός ναός του Διονύσου.
Στην ανατολική πλευρά του υπάρχει μία μεγάλη αίθουσα με θρανίο λαξευμένο στον βράχο, που ήταν πιθανώς τόπος συγκέντρωσης. Δίπλα στο δυτικό διάζωμα του θεάτρου υπήρχε ένα σπίτι με πεντάκλινο ανδρώνα (δωμάτιο συμποσίων) και αυλή. Το χωρίζει από το θέατρο ένα στενό μονοπάτι που ανηφορίζει στην πλαγιά.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός, ότι ακριβώς νότια της ορχήστρας του θεάτρου και σύγχρονα με αυτό δημιουργήθηκε ένα νεκροταφείο που ήταν σε χρήση από τον 6ο αιώνα π.Χ. έως τα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ. . Σπίτια, εργαστήρια και στοές γύρω από το θέατρο αποτελούν έναν οικισμό και δείχνουν την πυκνότητα της κατοίκησης και την ποικιλία των δραστηριοτήτων των αρχαίων κατοίκων του Θορικού.
Στην πεδιάδα νότια του οικισμού, σώζεται ένα μεγάλο μαρμάρινο δωρικό οικοδόμημα σε σχήμα διπλής στοάς, του 5ου αιώνα π.Χ., που έχει γίνει γνωστό ως "ναός της Δήμητρας και Κόρης" από επιγραφή που βρέθηκε στην περιοχή.

Η ΚΑΜΕΡΑΤΑ, ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ,
(γνωστή πλέον διεθνώς με την επωνυμία Armonia Atenea) ιδρύθηκε το 1991 από τον Σύλλογο
«Οι Φίλοι της Μουσικής» με πρωτοβουλία του Χρήστου Λαμπράκη.
Τόσο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών μέσα στο οποίο γεννήθηκε και ενηλικιώθηκε, όσο και στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση όπου εμφανίζεται τακτικά από το 2011, η Ορχήστρα έχει αναπτύξει μία πολύπλευρη καλλιτεχνική ταυτότητα, ερμηνεύοντας είτε με σύγχρονα
όργανα, είτε με όργανα εποχής ένα ευρύτατο ρεπερτόριο. Παράλληλα κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία της με παραγωγές όπερας, οπερέτας και χορού. Καλλιτεχνικός διευθυντής της Ορχήστρας είναι ο βραβευμένος με Εcho Klassik αρχιμουσικός Γιώργος Πέτρου.
Η Καμεράτα αποτελεί σήμερα έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό, ως το μόνο ελληνικό ορχηστρικό σύνολο που πραγματοποιεί πάνω απο 20 εμφανίσεις ετησίως στις σημαντικότερες ευρωπαϊκές αίθουσες συναυλιών, θέατρα και φεστιβάλ όπως η αίθουσα Musikverein και το Theater an Der Wien στη Βιέννη, η Sale Pleyel και το Thèâtre des Champs-Elysèes στο Παρίσι, η Opéra Royal de Versailles, η αίθουσα Bozar στις Βρυξέλλες, η αίθουσα Concertgebouw στο Αμστερνταμ, η αίθουσα Tchaikovsky στη Μόσχα, η όπερα του Monte-Carlo, το Palau de la Mùsica της Βαρκελώνης, ενώ υπήρξε η πρώτη ελληνική ορχήστρα που μετακλήθηκε από τα περίφημα BBC-Proms.
Η Ορχήστρα απασχολεί διαρκώς τον διεθνή ειδικό Τυπο με συνεχείς εκδόσεις ηχογραφήσεων για τις μεγαλύτερες διεθνείς δισκογραφικές εταιρείες (DECCA, Sony Classical, MDG, ECM).

Για τις ηχογραφήσεις αυτές, η Καμεράτα έχει αποσπάσει επανειλλημένα τις πιο περιζήτητες διεθνείς διακρισεις: Diapason d'Or, Gramophone-Editor's Choice, BBC Music Magazine-Recording of the Month, CHOC- Classica, καθώς και το βραβείο «Καλύτερης ηχογράφησης όπερας της χρονιάς» στα Διεθνή Βραβεία Όπερας (International Opera Awards 2013) Αξιοσημείωτη είναι και η συμβολή της Ορχήστρας στη σύγχρονη μουσική δημιουργία. Έχει παρουσιάσει σε πρώτη εκτέλεση και έχει
ηχογραφήσει έργα ελλήνων και ξένων συνθετών (Αντωνίου, Καραΐνδρου, Κουμεντάκη, Κουρουπού, Κυπουργού, Μάντζαρου, Μαραγκόπουλου, Μικρούτσικου, Παπαδημητρίου, Σισιλιάνου, Χατζή, Χατζιδάκι, Χοσοκάουα, Kαντσέλι, Κούκου, Τάβενερ κ.ά.), πολλά από τα οποία έχουν γραφτεί ειδικά για την Ορχήστρα. Η Καμεράτα επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας &
Θρησκευμάτων.


Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΤΡΟΥ, 

γιος του Καλυβιώτη Κώστα Γ. Πέτρου, σπούδασε πιάνο στο Ωδείο Αθηνών απ’ όπου αποφοίτησε με άριστα και α’ βραβείο παμψηφεί για να τελειώσει τις σπουδές του στο Royal College of Music και τη Royal Academy of Music του Λονδίνου με υποτροφίες της ίδιας της Βασιλικής Ακαδημίας και του Ιδρύματος Ωνάση. Τελείωσε τις σπουδές του με τον τίτλο M.Mus του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.
Ο Γιώργος Πέτρου, ως ένας από τους πλέον διακεκριμένου διευθυντές ορχήστρας της γενιάς του, ακολουθεί μια σημαντική σταδιοδρομία, με τακτικές εμφανίσεις σε σπουδαία θέατρα και αίθουσες συναυλιών και συνεργασίες με διάσημες Ορχήστρες.
Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους συγχρονους ερμηνευτές της μουσικής του 18ου αι, ενώ ερμηνεύει ένα ευρύτατο ρεπερτόριο, με έμφαση στις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας και την όπερα. Παράλληλα, έχει έντονη δισκογραφική δραστηριότητα, ηχογραφώντας για τις σημαντικότερες διεθνείς δισκογραφικές εταιρείες. Για τις ηχογραφήσεις του έχει τιμηθεί με τα σημαντικότερα βραβεία της διεθνούς δισκογραφίας (ECHO Classic, Diapason d'Or) Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς, με το «Βραβείο Νέου Καλλιτέχνη 1998» από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής, καθώς και με το διεθνές βραβείο SebetiaTer στη Νάπολη της Ιταλίας. Από το 2012 είναι καλλιτεχνικός διευθυντής της ΚΑΜΕΡΑΤΑ- Ορχηστρας των Φίλων της Μουσικής, με την οποία εμφανίζεται τακτικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.