Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου 2015

ΠΕΜΠΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΕΡΑΚΑ

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: 
Φίλοι Επικούρειας Φιλοσοφίας 
Δήμος Παλλήνης

Σάββατο 7 και Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015 - Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα

Ο τόπος και ο χρόνος που διοργανώνεται το Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίαςδεν είναι τυχαίος. Το ιστορικό 1ο Πανελλήνιο Συμπόσιο πραγματοποιήθηκε το Φεβρουάριο του 2011 στον Γέρακα του Δήμου Παλλήνης Αττικής με πρωτοβουλία των Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας και την αμέριστη στήριξη του Δήμου Γέρακα (κατόπιν Δημοτική Ενότητα Γέρακα του Δήμου Παλλήνης), προς τιμή του Επίκουρου, ο οποίος κατάγονταν από τον αρχαίο Αθηναϊκό Δήμο Γαργηττού, σύμφωνα με τον βιογράφο Διογένη Λαέρτιο και ο οποίος σήμερα ταυτίζεται με το βόρειο τμήμα της Δημοτικής Ενότητας Γέρακα του Δήμου Παλλήνης όπου υπάρχει και η ομόνυμη συνοικία Γαργηττός.
"Επίκουρος Νεοκλέους και Χαιρεστράτης,
Αθηναίος, των δήμων Γαργήττιος, γένους του των Φιλαϊδών"
Η επιλογή της ημερομηνίας διεξαγωγής του συμποσίου έγινε ώστε να συμπίπτει με τον μήνα που γεννήθηκε ο μεγάλος φιλόσοφος. Ο Επίκουρος σύμφωνα με τον Διογέννη Λαέρτιο γεννήθηκε"μηνός Γαμηλιώνος εβδόμη", δηλαδή τον αττικό μήνα Γαμηλιώνα.Ο Φεβρουάριος ταυτίζεται κατά το δυνατό με τον αττικό μήνα Γαμηλιώνα.

Μετά από πρόταση του Δημάρχου Παλλήνης κου Αθανασίου Ζούτσου, το Συμπόσιο πραγματοποιείται σε μόνιμη βάση στον τόπο καταγωγής του φιλοσόφου Επίκουρου, τον Φεβρουάριο κάθε έτους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου