Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

Εκδήλωση με θέμα «Ο ρόλος της ιατρικής μέσα στη κρίση» πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Συλλόγου ΠΗΓΗ

Τετάρτη απόγευμα στα γραφεία του Συλλόγου «ΠΗΓΗ» λίγο μετά τις επτά το απόγευμα. Μια διαφορετική εκδήλωση έχει προγραμματιστεί, κοινωνικού χαρακτήρα, η οποία αφορά στο ευαίσθητο θέμα της υγείας. Συνδιοργανωτές ο Σύλλογος ΠΗΓΗ και ο Σύλλογος Αιτωλοακαρνάνων Γέρακα.
Ο κ. Αναστάσιος Καπασκέλης, ιατρός παθολόγος, διέθεσε το χρόνο του και ανταποκρίθηκε σε μία διαλογική – διαδραστική συζήτηση με θέμα «Ο ρόλος της ιατρικής μέσα στη κρίση». 
Κάνοντας μία μικρή εισαγωγή για τα τεκταινόμενα στο χώρο της υγείας, αναγνώρισε, ότι το κόστος είναι αρκετά υψηλό στην εποχή της κρίσης που βιώνουμε και οι τιμές που καλούνται να πληρώσουν οι ασθενείς και οι οικογένειές τους, για εξετάσεις και γνωματεύσεις, θα πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα οικονομικά μας δεδομένα. 
Αναφέρθηκε επίσης, στην απαραίτητη σχέση εμπιστοσύνης που θα πρέπει να υπάρχει, μεταξύ ασθενούς και ιατρού, ώστε να συνταχθεί ένα πλήρες ιστορικό, το οποίο θα λειτουργήσει ως γενικός χάρτης γνωματεύσεων και θεραπευτικής αγωγής με θετικά αποτελέσματα.
Πράγμα που σημαίνει, ότι η πρώτη επίσκεψη στο ιατρείο και η γνωριμία ασθενούς και ιατρού, χρειάζεται κάτι πολύ βασικό.
Επάρκεια χρόνου και ουσιαστική κλινική εξέταση.

Τα ερωτήματα τα οποία από πλευράς κοινού ετέθησαν στον κ. Καπασκέλη, ήταν σχετικά με το πώς μπορούμε να θωρακίσουμε τον εαυτό μας απέναντι στην οικονομική, εργασιακή και κοινωνική κρίση που βιώνουμε, ώστε να αποφύγουμε την κατάθλιψη και τις ασθένειες που αναπόφευκτα προκύπτουν, από την ανεργία, την ανεπάρκεια αγαθών και την απομόνωση.

Άλλα ερωτήματα ήταν σχετικά με την συμπεριφορά στο χώρο της νοσοκομειακής περίθαλψης, τόσο της δημόσιας όσο και της ιδιωτικής, της θεραπευτικής αγωγής και την διαφορά ανάμεσα σε φάρμακα, γενόσημα, πλασίμπο και ομοιοπαθητικά.
Για τον απαράδεκτο χρόνο αναμονής για επείγουσες εξετάσεις που χρονίζουν, για τις νέες λιμώξεις και ασθένειες των τελευταίων χρόνων κ.α. Βέβαια, αρκετές φορές, το κοινό εστίασε σε ερωτήσεις και αναφορές με βάση προσωπικά βιώματα, αλλά σε μία ζωντανή διαδραστική εκδήλωση, επόμενο είναι να συμβαίνουν κι αυτά. Γεγονός είναι, πως ήταν μια ενδιαφέρουσα διαλογική συζήτηση που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού που ανταποκρίθηκε για πάνω από δύο ώρες.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.