Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

Οινοποιίο Πέτρου: Εκδήλωση για την προστασία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς – προσπάθεια για ανάδειξη των αγροτικών προϊόντων της Αν. Αττικής διοργανώνει η Περιφερειακή Ενότητα Αν. Αττικής.

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής διοργανώνει την Πέμπτη 30 Ιουνίου και ώρα 19:00 στο Οινοποιείο Πέτρου της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Παλλήνης (Μαραθώνος 117, Παλλήνη), σε συνεργασία με τη Δ/νση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, ενημερωτική συνάντηση για τις δυνατότητες αξιοποίησης της Σύμβασης για την Προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO από τους παραγωγούς αγροδιατροφικών προϊόντων, τις τοπικές κοινότητες και τους πολιτιστικούς φορείς της Π.Ε. Ανατολικής Αττικής.
Η χώρα μας από το 2006 έχει κυρώσει τη Σύμβαση για την Προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Σύμφωνα με τη σύμβαση αυτή, η Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά εκφράζεται μέσα από τις προφορικές παραδόσεις και εκφράσεις, τις τέχνες του θεάματος, τις κοινωνικές πρακτικές, τις τελετουργίες και τις εορταστικές εκδηλώσεις, τις γνώσεις και πρακτικές που αφορούν τη φύση και το σύμπαν, καθώς και την τεχνογνωσία που συνδέεται με την παραδοσιακή χειροτεχνία. Η Σύμβαση αυτή αποτελεί ένα χρήσιμο και σημαντικό εργαλείο, μέσα από το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί η πολιτιστική κληρονομιά της χώρας, μέρος της οποίας είναι και οι αγροδιατροφικές παραδόσεις.
Η ενημερωτική εκδήλωση της 30ης Ιουνίου αποσκοπεί στη διερεύνηση των δυνατοτήτων που παρέχει η Σύμβαση για:
• Την ανάδειξη της ιστορικής και πολιτισμικής διάστασης των τοπικών αγροδιατροφικών προϊόντων της περιοχής ως πολυσύνθετων πολιτισμικών αγαθών.
• Την προβολή της αξίας της παραδοσιακής διατροφής και των παραδοσιακών αγροδιατροφικών προϊόντων ως διατροφικών/πολιτισμικών προτύπων που έχουν μεγάλη αξία για τον σύγχρονο άνθρωπο.
• Την καταγραφή, μελέτη, διαφύλαξη και ανάδειξη διατροφικών συνηθειών, τροφίμων και τρόπων παρασκευής, συντήρησης και κατανάλωσης που πλέον τείνουν να ξεχαστούν, αλλά και την ανάδειξη τοπικών ποικιλιών και σπόρων που χάνονται γιατί δεν καλλιεργούνται πια.
• Την ανάδειξη των αγροδιατροφικών προϊόντων ως μέρος της πολιτισμικής ταυτότητας του τόπου με έναν τρόπο δυναμικό που να απαντά στις σύγχρονες ανάγκες.
Η συγκεκριμένη ημερίδα ενημέρωσης απευθύνεται σε φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ανατολικής Αττικής (δήμους και κοινότητες, αναπτυξιακές εταιρείες, πολιτιστικούς οργανισμούς κτλ.), σε μελισσοκόμους, αμπελοκαλλιεργητές και οινοπαραγωγούς, κτηνοτρόφους και τυροκόμους της περιοχής και σε όλους τους παραγωγούς αγροδιατροφικών προϊόντων, σε συλλόγους ή άτομα που ασχολούνται με τις αγροδιατροφικές παραδόσεις, σε τοπικά λαογραφικά μουσεία και αρχεία, καθώς επίσης και σε όσους ασχολούνται με την αποτύπωση και μελέτη του λαϊκού πολιτισμού και των παραδόσεων της περιοχής. 
Τέλος, απευθύνεται σε φορείς, επιχειρήσεις και πρόσωπα που σχετίζονται με τον αγροτουρισμό και την εστίαση, και ενδιαφέρονται να προβάλουν τοπικά αγροδιατροφικά προΪόντα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.