Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Δημοκρατία... ζυμάρι;

Γράφει ο Βασίλης Δημητριάδης

Η Δημοκρατία δεν είναι ζύμη να την απλώνεις και να την πλάθεις όπως σε εξυπηρετεί...
“Η δημοκρατία είναι το πολίτευμα όπου η εξουσία πηγάζει από τον λαό, ασκείται από τον λαό και υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού μέσω των εκλεγμένων αντιπροσώπων του. Κεντρικό χαρακτηριστικό της δημοκρατίας είναι η λήψη αποφάσεων με ψηφοφορία”... 
Η παραπάνω περιγραφή, δεν είναι δική μου επινόηση, βρίσκεται στην πιο γνωστή εγκυκλοπαιδική ιστοσελίδα του πλανήτη που δεν είναι άλλη από την Βικιπαίδεια... 
Θα μπορούσε βέβαια να είναι και δική μου, όμως όπως διαπίστωσα, υπάρχουν συμπολίτες μας που σε όσους κατέχουν κάποια θέση αιρετού διαφορετική της δικής τους παραταξιακής επιλογής, τους χαρακτηρίζουν, με μύριους αρνητικούς χαρακτηρισμούς και ενίοτε επιχειρούν και να τους χλευάσουν. 
Μία νοοτροπία που αν και κατ΄ αρχήν προκαλεί κάποιου είδους εκνευρισμό, (σε ξαφνιάζει βλέπετε να σε κατατάσσει ο πας εις ενασχολούμενος με την προσωπική πολιτική του, σε ότι κατηγορία «του γουστάρει», ανά πάσα στιγμή, γιατί απλά... έτσι «του γουστάρει»). 
Όμως αν το καλοσκεφτείς, με λίγο χιούμορ, βλέπεις τα πράγματα με μια άλλη ματιά.
Έτσι λοιπόν προέκυψε ένα θέμα που μάλλον προκάλεσε αρκετή ευθυμία το προηγούμενο διάστημα, στην πλειονότητα των συμπολιτών μας που πρόσφατα έκριναν και έδωσαν για τα επόμενα πέντε χρόνια ποσοστά πάνω από 63% στην σημερινή πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου για να διοικήσει τον Δήμο Παλλήνης και... όχι σε οποιονδήποτε άλλον. 
Έτσι λοιπόν, άκουσον-άκουσον, (μάλλον διάβασον-διάβασον), τα μέλη της πλειοψηφίας του Δημοτικού συμβουλίου (που μετρούν μόλις την... τρίτη συνεδρίαση μετά το 63% των δημοτικών εκλογών), βρέθηκαν αντιμέτωπα με την... εκπληκτική επιχειρηματολογία κάποιων υποστηρικτών - συνεργατών - μελών της παράταξης της «μείζονος», γιατί λέει στηρίζουν... ομόφωνα την πολιτική της πλειοψηφούσας παράταξης και -κατά συνέπεια- όχι αυτή της... δικής τους!!!  
Η λογική του παραλογισμού θα συνεχιστεί όπως φαίνεται και στην επόμενη πενταετία, αλλά αυτό είναι το λιγότερο. 
Αν σκεφτείς ότι το όλο θέμα, αφορούσε πρόταση για την διοργάνωση ενός διημέρου κοινωνικής αλληλεγγύης, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι αυτό που θα πρέπει να περιμένουμε στο μέλλον, είναι μόνο μία επί παντός άρνηση, μέσω διαφόρων προσχημάτων (έτσι για να έχουμε και κάτι να λέμε). 
Όπως παλαιότερα, ένας λόγος π.χ, ήταν αν θυμάστε, το κόστος της ΜΙΑΣ εξέδρας των εθνικών εορτών (τότε οι «μειοψηφούντες» της «μείζονος» είχαν παρακολουθήσει την παρέλαση κάτω από την ΜΙΑ εξέδρα προβάλλοντας αρκούντως την... «αντίδρασή» τους. 
Όμως κατά περίεργο τρόπο, (θαύμα-θαύμα), στην επόμενη Εθνική γιορτή, όσοι αντιδρούσαν μερικούς μήνες πριν, ανέβηκαν και... στις τρεις εξέδρες!!! 
Γίνονται και θαύματα πως να το κάνουμε...
Αυτό βέβαια δεν έχω διάθεση να με απασχολήσει πολιτικά, αφού μάλλον ανήκει στην επιστημονική σφαίρα, όμως επειδή αφορά την προηγούμενη δημαρχιακή θητεία, καταγράφεται ιστορικά, για να βοηθήσει να εξαχθούν συμπεράσματα. 
Θα με απασχολήσει όμως, το ότι υπήρξαν αντιδράσεις για την διοργάνωση ενός διημέρου αλληλεγγύης, με την αφιλοκερδή συμμετοχή πολλών σημαντικών καλλιτεχνών και (ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΑΡΑΚΑΛΩ) για την ΔΩΡΕΑΝ προβολή της εκδήλωσης από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μετά από άδεια του Ε.Σ.Ρ (την οποία μάλλον θα αγνοούσαν, αλλιώς δεν θα επιδίδοντο σε ένα αγώνα παραλογισμού, όπου και έπαιξαν μόνοι τους και... τελικά ηττήθηκαν)! 
Βλέπετε κάποιοι θα ήθελαν η ορχήστρα «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ» να έλθει να προσφέρει την αφιλοκερδή παρουσία της, χωρίς ηχητικά συστήματα ή άντε με τη μουσική συνοδεία κάποιου... «τρανζίστορ». 
Η εκδήλωση στο μουσικό Γυμνάσιο βέβαια πραγματοποιήθηκε και ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη. Πέτυχε μάλιστα και τους στόχους της όπως έδειξε η παρουσία του κόσμου σε αυτήν. 
Το... ερώτημα όμως παραμένει. Φταίει τελικά αυτό (το προφανώς μη... βολικό για κάποιους) πολίτευμα που λέγεται «Δημοκρατία», που προβλέπει την «ψηφοφορία» ως τρόπο λήψης αποφάσεων; Και τι άραγε θα επιθυμούσαν να το αντικαταστήσει; Ας μας το πουν. Ελπίζω πάντως σε κάτι «ανώδυνο» και όχι κάτι άλλο... ξέρετε, από εκείνα που... την καταργούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.