Τρίτη 24 Μαΐου 2016

1ο Γυμνάσιο Γέρακα: Teachers4Europe 2015 - 2016 - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Γέρακας, 23/5/2016
Ξεκίνησε φέτος για πρώτη φορά η δράση για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση "Teachers4Europe 2015 - 2016". 
Η δράση αυτή διοργανώνεται  από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα σε συνεργασία με το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και το Εργαστήριο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Έρευνας, Ανάπτυξης και Διαπανεπιστημιακής Συνεργασίας (ERDIC) του Τμήματος Διεθνών κι Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς και την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.  
Η επιμόρφωση 100 περίπου εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έλαβε μέρος στις 16 και 17 Ιανουαρίου 2016 στο Ξενοδοχείο Τιτάνια. Στόχος της επιμόρφωσης ήταν η συμβολή στην καλύτερη ενημέρωση των εκπαιδευομένων επί των εξελίξεων των Ευρωπαϊκών θεμάτων. Κατά τη διάρκεια της επιμόρφωσης έγιναν παρουσιάσεις από τη Φωτεινή Ασδεράκη και τον Νικόλαο Ραπτόπουλο, Επίκουρους Καθηγητές του Τμήματος ΔΕΣ Πανεπιστημίου Πειραιώς, τον Νικόλαο Λυμούρη, Επισκέπτη Ερευνητή του Τμήματος ΠΕΔΙΣ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, τον κύριο Αργύρη Περουλάκη, Αναπληρωτή Επικεφαλή της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και τον κύριο Λεωνίδα Αντωνακόπουλο, Επικεφαλή και Εκπρόσωπο του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, τη Σοφία Παπαδημητρίου, Προϊσταμένη Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης ενώ το βιωματικό εργαστήριο συντόνισε ο Παναγιώτης Αναστασιάδης, Καθηγητής από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δ.Ε Πανεπιστημίου Κρήτης. 
Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν ο Δημήτριος Παπαδημούλης, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ καθώς και ο Νότης Μαριάς, Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής με την Πολιτική Ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών-ECR.
Οι επιμορφούμενοι εκπαιδευτικοί, εν συνεχεία, έπρεπε να εφαρμόσουν μια δράση με τους μαθητές τους στο σχολείο τους με θέμα σχετικό με την ΕΕ. Από το 1ο Γυμνάσιο Γέρακα την επιμόρφωση παρακολούθησε η εκπαιδευτικός Κ. Περτσινίδου.
Κάτω από το αυτό πλαίσιο, πραγματοποιήθηκαν 3 δράσεις με τους μαθητές της Β’ Γυμνασίου στο μάθημα της Πληροφορικής. Η πρώτη δράση αφορούσε την παρουσίαση, σε powerpoint, των 28 χωρών-μελών της ΕΕ, περιλαμβάνοντας πληροφορίες που αφορούσαν τον χάρτη, τη σημαία, τον πληθυσμό, την έκταση, τη γλώσσα, τη θρησκεία, το νόμισμα, την πρωτεύουσα, τις μεγάλες πόλεις και το πότε εντάχθηκε η εν λόγω χώρα στην ΕΕ. Οι μαθητές προαιρετικά παρουσίασαν και πληροφορίες για την ιστορία, τη χλωρίδα και την πανίδα της χώρας-μέλος. 
Στο τέλος δημιουργήθηκε μια ενιαία παρουσίαση για τις 28 χώρες-μέλη.
Η δεύτερη δράση αφορούσε την παρουσίαση των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO (πολιτιστικών ή φυσικών) των 28 χωρών-μελών της ΕΕ. Οι μαθητές παρουσίασαν, σε powerpoint, ένα μνημείο της επιλογής τους αφού συμπεριέλαβαν όσα περισσότερα χαρακτηριστικά του μνημείου αυτού μπορούσαν για να υπάρξει πληρότητα καθώς και το πότε εντάχθηκε το συγκεκριμένο μνημείο στον κατάλογο των Mνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Στο τέλος δημιουργήθηκε μια ενιαία παρουσίαση για τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς των 28 χωρών-μελών. Η δράση αυτή επίσης συνδιάστηκε και με τις δράσεις που υλοποιοούμε συνολικά σα σχολείο στο πλαίσιο της επικείμενη ένταξής μας στο δίκτυο συνεργαζόμενων σχολείων ASPnet της UNESCO.
Τέλος η τρίτη δράση αφορούσε την έρευνα και τελικά την παρουσίαση, σε powerpoint, των βιολογικών προϊόντων στο πλαίσιο της ΕΕ. Πιο συγκεκριμένα οι μαθητές αναζήτησαν πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ευρωπαϊκής επιτροπής για τη βιολογική γεωργία, για το ποια προϊόντα θεωρούνται βιολογικά, ποιο είναι το ευρωπαϊκό σήμα για τα βιολογικά προϊόντα, στατιστικά κλπ. 
Οι μαθητές παρουσίασαν επίσης μια συγκριτική μελέτη αναφορικά με τη ζήτηση και την προσφορά σε βιολογικά προϊόντα μεταξύ της Ελλάδας και της Ισπανίας, από διπλωματική εργασία μεταπτυχιακής φοιτήτριας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου. 
Επιπλέον πήραν συνέντευξη από τους βιοκαλλιεργητές της λαϊκής αγοράς του Γέρακα αλλά και από τη βιολόγο του 1ου Γυμνασίου Γέρακα, κα Άρχου Μαρία, για τα βιολογικά προϊόντα που καλλιεργεί στο σχολικό κήπο στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+.
Θεωρούμε ότι όλες οι δράσεις μας, οι οποίες κατατέθηκαν για αξιολόγηση, εξοικείωσαν τους μαθητές μας με την ΕΕ και συνέβαλαν στην ανάπτυξη μια θετικότερης στάσης έναντι των ευρωπαϊκών θεμάτων. 
Το Teachers4europe θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά, με άλλα θέματα ενδιαφέροντος, προκειμένου να συμβάλλουμε στη διαμόρφωση των Ευρωπαίων πολιτών του αύριο.

Η υπεύθυνη καθηγήτρια
Περτσινίδου Κορίννα

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στους ακόλουθους συνδέσμους της ιστοσελίδας του 1ου Γυμνασίου Γέρακα:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.