Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Ο Δήμος Παλλήνης, ξεκινάει πρώτος πανελλαδικά, το πρόγραμμα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και επιβράβευσης πολιτών, μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας, με την ενεργό συμμετοχή πολιτών & τοπικών επιχειρήσεων

Ο Δήμος Παλλήνης, από τη Δευτέρα 28/11/2016, ξεκίνησε πρώτος πανελλαδικά το μεγάλης εμβέλειας πρόγραμμα FollowGreen. Το πρόγραμμα βασίζεται σε μια διαδικτυακή πλατφόρμα έξυπνης πόλης που ενώνει πολίτες - τοπικές επιχειρήσεις και σχολεία με πρωτοβουλία του Δήμου.
Ο κοινός στόχος αφορά στην ανακύκλωση και στην προστασία του περιβάλλοντος στη γειτονιά, στην πόλη μέσα από την επιβράβευση των πολιτών – κατοίκων για την ενημέρωση τους σχετικά με δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος και με τη συμμετοχή τους σε αυτές.

Η επιβράβευση λαμβάνεται με πόντους που εξαργυρώνονται σε παροχές και εκπτώσεις προϊόντων/υπηρεσιών των τοπικών επιχειρήσεων, ώστε να ωφελούνται οι πολίτες ενισχύοντας την τοπική οικονομία και κοινωνία.
Οι κάτοικοι –πολίτες των περιοχών Ανθούσας, Γέρακα και Παλλήνης από Δευτέρα 28/11/2016, μπορούν με επίσκεψη στην ιστοσελίδα www.followgreen.gr να δημιουργήσουν τον προσωπικό λογαριασμό τους σε 1 λεπτό, δηλώνοντας το όνομα & τα στοιχεία κατοικίας τους προκειμένου να συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Οι πόντοι επιβράβευσης μπορούν να συγκεντρωθούν με τους εξής τρόπους:
  • Παίζοντας με κουίζ, βλέποντας βίντεο και διαβάζοντας άρθρα, με εκπαιδευτικό και ενημερωτικό χαρακτήρα για την ανακύκλωση. 

  • Ανακυκλώνοντας σε υφιστάμενες υποδομές (κάδους και σημεία επαναχρησιμοποίησης) της γειτονίας ή και σε κεντρικά σημεία της πόλης (αριθμημένοι μπλε κάδοι χαρτιού/πλαστικού/μετάλλου συσκευασιών γειτονιάς, αριθμημένοι μπλε κώδωνες γυαλιού πλατειών, σημεία επαναχρησιμοποίησης, όπως κοινωνικό ανταλλακτήριο/φαρμακείο για τρόφιμα, ρούχα, φάρμακα, είδη σπιτιού για τα οποία λαμβάνουν κουπόνια επιβράβευσης κοκ). 

  • Συστήνοντας την πλατφόρμα σε φίλους τους από τον Δήμο για να δυναμώσουν την προσπάθεια και μόλις εγγραφούν οι φίλοι - κάτοικοι του Δήμου – να συγκεντρώνουν αυτόματα επιπλέον πόντους επιβράβευσης. 

  • Προτείνοντας καλές πρακτικές και παραδείγματα ανακύκλωσης, στέλνοντας φωτογραφίες, άρθρα σχετικά και εφ’ όσον αξιοποιηθούν για δημοσίευση στην πλατφόρμα, τότε συγκεντρώνουν επιπλέον πόντους επιβράβευσης. 

Οι πόντοι επιβράβευσης εξαργυρώνονται σε εκπτώσεις και παροχές από τις τοπικές επιχειρήσεις για τις καθημερινές ανάγκες και επιθυμίες σε προϊόντα/υπηρεσίες ένδυσης/υπόδησης, εστίασης, ομορφιάς, ηλεκτρονικού εξοπλισμού κ.λ.π., βοηθώντας τους πολίτες να εξοικονομήσουν χρήματα, ενώ παράλληλα στηρίζουν την τοπική οικονομία.
Οι πολίτες - κάτοικοι του Δήμου Παλλήνης με ένα κλικ εκτυπώνουν στο κινητό ή σε έντυπη μορφή το κουπόνι προσφοράς το οποίο επιδεικνύουν στις καθημερινές αγορές τους στα τοπικά καταστήματα.

Οι τοπικές επιχειρήσεις των περιοχών Ανθούσας, Γέρακα και Παλλήνης:

  • Εχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα του Δήμου, στέλνοντας ήδη με 70 περίπου προσφορές - πριν ακόμη ξεκινήσει η πλατφόρμα. 

  • Διαφημίζονται στη διαδικτυακή πλατφόρμα (εικόνα, επωνυμία, στοιχεία επικοινωνίας, περιγραφή προσφοράς) τόσο στους κατοίκους του Δήμου αλλά και σε όλους τους επισκέπτες της πλατφόρμας ανεξαρτήτως περιοχής. 

  • Προωθούν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους σε ευρύτερο κοινό με την παροχή ειδικών εκπτώσεων, ενισχύοντας τον κύκλο εργασιών τους και δίνοντας αξία στον πελάτη – μέλος της δημοτικής περιβαλλοντικής πλατφόρμας. 


  • Δεν έχουν κανένα διοικητικό, γραφειοκρατικό ή οικονομικό βάρος για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, που είναι δωρεάν και πέραν του εντύπου συμμετοχής δεν αποστέλλουν τίποτα άλλο στον Δήμο. 

  • Με αυτό τον τρόπο οι τοπικές επιχειρήσεις επιβραβεύουν την προσπάθεια των πολιτών για ανακύκλωση, βοηθούν στην προστασία του περιβάλλοντος της πόλης και ενισχύουν τη δραστηριότητα της επιχείρησης τους με περιβαλλοντικό πρόσωπο. 

O Δήμος Παλλήνης με την παραπάνω πρωτοβουλία, ενταγμένη στο Στρατηγικό Σχεδιασμό για τη Διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων και την Προστασία του Περιβάλλοντος, συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση των πολιτών για το περιβάλλον, ενισχύει τις υφιστάμενες κοινωνικές του δομές όπως το κοινωνικό ανταλλακτήριο/φαρμακείο με ρούχα, φάρμακα, είδη σπιτιού κοκ, αυξάνει την ανακύκλωση με τις υφιστάμενες υποδομές του Δήμου και μειώνει τις ποσότητες σύμμεικτων απορριμμάτων που κοστίζουν ακριβά στα ανταποδοτικά τέλη, ενισχύει την τοπική οικονομία και τις επιχειρήσεις προσφέροντας την δωρεάν προβολή τους στους κατοίκους αλλά και στο ευρύτερο κοινό εκτός Δήμου, διεξάγει παράλληλα και μαθητικό διαγωνισμό ανακύκλωσης για συγκεκριμένα υλικά (πχ πλαστικά καπάκια, κουτιά αλουμινίου κοκ) και δίνει την δυνατότητα στους πολίτες να επιβραβεύσουν και να ενισχύσουν τα σχολεία δωρίζοντας σε αυτά πόντους επιβράβευσης, ενισχύοντας έτσι την ευγενή άμιλλα των μαθητών.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το www.followgreen.gr


Ο Δήμαρχος Παλλήνης
Αθανάσιος Η.Ζούτσος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.