Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

1ο Γυμνάσιο Γέρακα: «Αρχαία θέατρα: δράσεις και συνέργειες»,


Tην Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016 στις 7:30μ.μ.στο αμφιθέατρο του 1ου Γυμνασίου Γέρακα πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση πολιτισμού με τίτλο «Αρχαία θέατρα: δράσεις και συνέργειες», υπό την αιγίδα του Δήμου Παλλήνης και της Δ/νσης Δ/θμιας Εκπ/σης Αν. Αττικής, έχοντας ως σκοπό να παρουσιάσει τις δράσεις και συνέργειες που υλοποιήθηκαν για δύο συνεχόμενες χρονιές, από το 2014 έως το 2016, στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος «Τα αρχαία θέατρα αντηχούν μες στη σιωπή τους».
Μετά την εναρκτήρια ομιλία του Δ/ντή του σχολείου Παναγιώτη Δημαρά, απηύθυναν χαιρετισμούς ο Αντιπεριφερειάρχης Αν. Αττικής Πέτρος Φιλίππου, ο Αντιδήμαρχος Παλλήνης, Θεόδωρος Σταματίου και ο Δ/ντής Δ/θμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής, Στέφανος Καπέλλας. 
Η παρουσίαση του πολιτιστικού προγράμματος αλλά και του έργου eTwinning «Ancient theaters echo in their silence» εναλλασσόταν με τις ομιλήτριες, Μαίρη Μπελογιάννη, Δρ. Αρχαιολογίας και υπεύθυνη των εκπαιδευτικών θεμάτων του σωματείου «Διάζωμα» με το οποίο το 1ο Γυμνάσιο Γέρακα διατήρησε στενή συνεργασία αυτά τα δύο χρόνια, Βέρα Δηλάρη, Εθνική Συντονίστρια του Δικτύου Συνεργαζόμενων σχολείων ASPnet με την UNESCO από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Μαρία Νομικού, Partnerships and Programmes Manager του Βρετανικού Συμβουλίου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε εκτενής αναφορά στη συμμετοχική χρηματοδότηση (crowdfunding) που έχει ξεκινήσει το «Διάζωμα» για τη μελέτη αποκάταστασης του αρχαίου θεάτρου της Κασσώπης μαζί με την Εθνική Τράπεζα στην πλατφόρμα act4Greece και θα περατωθεί στα τέλη Δεκεμβρίου. Το 1ο Γυμνάσιο Γέρακα υιοθέτησε τo θέατρο της Κασσώπης για δύο συνεχόμενη έτη προσφέροντας ένα συμβολικό ποσό για την ενίσχυση του κουμπαρά του «Διαζώματος» για το συγκεκριμένο θέατρο.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τις απονομές των ετικετών ποιότητας της Εθνικής Υπηρεσίας eTwinning στους μαθητές του προγράμματος, με την απονομή του βραβείου International School Award στον Δ/ντή του σχολείου και την απονομή-έκπληξη του τίτλου International School Award Ambassador in Greece στην Κορίννα Περτσινίδου από την Μαρία Νομικού του Βρετανικού Συμβουλίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο eTwinning «Ancient theaters echo in their silence» υλοποιήθηκε το Σχ. Έτος 2015-2016 σε συνεργασία του 1ου Γυμνασίου Γέρακα, με το σχολείο ICS Palazzo Salinari di Montescaglioso της κ. Ιταλίας και το 1ο Γυμνάσιο Μεσσήνης με σκοπό να γνωρίσουν οι μαθητές τα αρχαία ελληνικά και ρωμαϊκά θέατρα και να αναπτύξουν αισθήματα σεβασμού και προστασίας τους.  Το έργο πιστοποιήθηκε από τις Εθνικές Υπηρεσίες eTwinning  και των δύο χωρών με την ετικέτα ποιότητας και για τα 3 συμμετέχοντα σχολεία που υποδεικνύει ότι πρόκειται για ένα άρτιο και ποιοτικό έργο που δικαιώνει τους κόπους των μαθητών και των καθηγητών για την από κοινού υψηλού επιπέδου εργασία που εκπονήθηκε. Το eΤwinning είναι η μεγάλη κοινότητα των σχολείων στην Ευρώπη και το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό δίκτυο του κόσμου με συνδεδεμένους 300.000 εκπαιδευτικούς.

Επιπλέον η ομάδα αξιολόγησης του Βρετανικού Συμβουλίου για το International School Award στην Ελλάδα το 2016 μετά την εξέταση της αίτησης-έκθεσής του 1ου Γυμνασίου Γέρακα, η οποία βασίστηκε κατά κύριο λόγο στις κοινές δράσεις που πραγματοποίησε το με το σχολείο ICS Palazzo Salinari di Montescaglioso της Κ. Ιταλίας, στο πλαίσιο του έργου eTwinning, ενέκρινε την Πλήρη Διαπίστευση (Full Accreditation) για το 1ο Γυμνάσιο Γέρακα για τα έτη 2016-2019.

Το International School Award απονέμεται από το Βρετανικό Συμβούλιο σε σχολεία που διατηρούν συνεργασίες  για μεγάλο χρονικό διάστημα με άλλα σχολεία του εξωτερικού και τα οποία εμπλέκουν τους μαθητές τους με θέματα παγκόσμιου ενδιαφέροντος. 
Φέτος απονεμήθηκε επιλεκτικά σε πέντε σχολεία σε όλη την Ελλάδα που πληρούσαν τα κριτήρια.
Επίσης το 1ο Γυμνάσιο Γέρακα το 2015-2016 εντάχθηκε στo Δίκτυο Συνεργαζόμενων σχολείων ASPnet με την UNESCO με άξονες το πολιτιστικό πρόγραμμα «Τα αρχαία θέατρα αντηχούν μες στη σιωπής τους» και το περιβαλλοντικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα ERASMUS+ «Implementation of Agenda 21 in Schools». Ως εκ τούτου έχει επιλεγεί να υλοποιήσει πιλοτικό πρόγραμμα για την Κλιματική Αλλαγή όπως επίσης να συμμετάσχει στο 2ο Μαθητικό Συμπόσιο που θα διεξαχθεί στο Πειραματικό Γυμνάσιο Ιωνιδείου Πειραιά στις 28-29 Απριλίου με θέμα «Διαχείριση μνημείων πολιτισμικής κληρονομιάς στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης». Και τα δύο προγράμματα συντονίζονται από τη Δ/νση Διεθνών και Ευρωπαϊκών θεμάτων του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και Πρόεδρος της Σχ. Επιτροπής Δ/θμιας Εκπ/σης, Άγγελος Λιακόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Δημήτρης Καρκούλιας, η Δημοτική Σύμβουλος Πόπη Ζινέλλη, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ανατολικής Αττικής, Γιάννης Σμέρος, η υπεύθυνη Πολιτιστικών της Δ/νσης Δ/θμιας Εκπ/σης Αν. Αττικής, Κατερίνα Αλεξιάδη, ο Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων, Κώστας Παπαγεωργίου, η Γεν. Γραμματέας της Ένωσης Γονέων, Μαρία Αμοργιανού, η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου Γέρακα, Δήμητρα Χατζηγιάννη καθώς και πολλά μέλη του Συλλόγου, διευθυντές σχολείων, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές. 
Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και το alfavita.gr έκαναν πλήρη αναφορά στην εκδήλωση με ανάρτησή τους . Το έργο eTwinning παρουσιάστηκε στις 30 Οκτωβρίου 2016 σε 100 Teachers4Europe Ambassadors από όλη την Ελλάδα στο πλαίσιο της Επιμορφωτικής Διημερίδας τους στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Επίσης θα παρουσιαστεί στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο eTwinning με διεθνή συμμετοχή στην Πάτρα στις 25-27 Νοεμβρίου 2016, με εισηγήτριες την Κορίννα Περτσινίδου από το 1ο Γυμνάσιο Γέρακα και τη Μαρία Καψάλη από το 1ο Γυμνάσιο Μεσσήνης.
Ευχαριστούμε τους μαθητές του προγράμματος για τον ζήλο και τη συνέπεια κατά την υλοποίηση του προγράμματος αλλά και για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης, τις αξιόλογες ομιλήτριες και όλους όσους συνέβαλλαν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης. 
Οι υπεύθυνες καθηγήτριες:
Περτσινίδου Κορίννα - Λυμπεροπούλου Σοφία 
Τσιακούλια Κατερίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.